“BASIN , KİŞİLERİN HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜN TEMİNATIDIR”
Gazetecilerin yılda üç özel günü vardır. Bunlardan birincisi “ 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü”, ikincisi 24 Temmuz Sansürün Kaldırılması ve Basın Bayramı”, üçüncüsü ise “ 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ” dür.
Kamuoyunu gerçek , doğru, dürüst ve tarafsız bir şekilde objektif olarak bilgilendiren, görevini ifa ederken karşılaştığı sorunlara aldırmadan yeri geldiğinde canını bile feda edebilen bu meslek mensuplarının ifa ettikleri görev çağdaş yaşamın vazgeçilmez bir unsurudur.
Basın ve gazetecilik, haber vermenin, haberi duyurmanın ötesinde toplumsal bilicin oluşmasında, günlük hayatımızda da vazgeçilemez bir öğedir. Dünya’da ve ülkemizde yaşanan olaylardan basın-yayın organları aracılığıyla çok kısa bir süre sonra haberdar oluruz.
Toplumun iç ve dış olaylar konusunda en kısa zamanda doğru ve gerçekçi bir şekilde bilgilendirilmesine ve kamuoyu oluşturulmasına vasıta olan gazeteciler toplumumuzun sesidir.
Basın tarafsız, güvenilir ve özgür habercilik anlayışı ile üstlendiği bu görevi ciddi sorumlulukla yerine getirmelidir.
Anayasa'nın 12. maddesinde, herkesin, kişiliğine bağlı dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve özgürlüklere sahip olduğu belirtilmiştir. 26. maddesinde düzenlenen düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü ile 28. maddesinde düzenlenen basın özgürlüğüne temel hak ve özgürlükler arasında yer verilmiştir devlete de sorumluluk yüklenmiştir.
Basın, özgür olmakla birlikte haber niteliğindeki bilgilerin de kamuoyu ile paylaşımında bir başka deyişle haber verme özgürlüğünün de sınırsız olduğu düşünülmemelidir.
Her haberde ilgili kişilerin şeref ve haysiyetlerine dokunulmadan , haber değerini aşacak biçimde özel hayatının gizliliğini ihlal eder mahiyette , gerçekle bağdaşmayan hukuka ve ahlaka aykırı yayma hakkı kullanılamaz. Bu nedenledir ki , basın mensupları bakımından özel cezai müeyyideler öngörülmüştür.
Gazetecilerimiz bakımından dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da 5651 sayılı yasa hükümleri ile internet ortamında haberlerin yayılmasıdır. Günümüzde internet haberciliği olarak da adlandırılan bu sosyal paylaşımda ilkesi yayın yapılaması gereği gün geçtikçe önemini arttırmaktadır.
Her mesleğin kendine özgü zorlukları olmasına karşın gazetecilik çok özel bir fedakarlık gerektiren zor şartlarda yapılan bir meslektir. Gazetecilik mesleğinin zor ve yıpratığı şartlarına rağmen üstün bir çabayla topluma hizmet eden basın çalışanları sürekli stres içinde ve hatta kimi durumlarda can güvenliği tehdidi altında bu görevlerini kesintisiz ifa etmektedirler.
Bu duygu ve düşüncelerle tüm basın mensuplarının “ 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ” nü en içten duygularımla kutluyor, tüm basın çalışanlarına bu önemli görevleri nedeniyle başarılar diliyorum.