KUTLAMA MESAJI
Tarih: 22.04.2013 | Okunma Sayısı: 6223
“Türk Milletinin geleceği, bugünkü çocuklarının doğru görüşü ve yorulmak bilmeyen çalışma azmi ile büyük ve parlak olacaktır.”
                                                                            Mustafa Kemal ATATÜRK
 
 
          23 Nisan Günü Dünyada resmi olarak kutlanan ilk ve tek çocuk günü ve bayramı olmasının yanı sıra bu günü değerli kılan 23 Nisan 1920 tarihinde Türk Milletinin Milli Meclisinin toplaması ve Milli Hakimiyetini tüm dünyaya ilan etmesidir.
 
          Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini teşkil eden ve yurdun dört bir tarafından  Ankara’ya gelen  seçilmiş 115   milletvekillimiz ile “Türkiye Büyük Millet Meclisi” 23 Nisan 1920 günü toplanmış ve Büyük Türk Milletinin birlikte yaşama ve ilelebet var olma iradesini ortaya koymuştur.
 
          Toplanan ilk Meclisin adının ilk başkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından büyük bir özen ve titizlik içinde Türkiye Meclisi ya da Millet Meclisi olarak değil Türk Milletinin büyüklüğüne yakışır biçimde “TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ” olarak belirlenmesi tesadüf değildir.
 
          1921'de çıkarılan 23 Nisan Gününün Milli Bayram olarak Kabulüne Dair Kanun ile, 23 Nisan Türkiye'nin ilk Milli Bayramı olarak kabul edilmiş daha sonraki yıllarda ise Milli Hakimiyet Bayramı adıyla kutlanmaya başlamıştır. 
Saltanatın kaldırılmasının ardından 1 Kasım Günü Hakimiyet-i Milliye Bayramı (Milli Egemenlik Bayramı) olarak kabul edilmiştir 1935 yılında kabul edilen kanun ile de her iki bayram birleştirilmiştir. 
23 Nisan gününü anlamlı kılan bir diğer husus ise çocuk bayramı olarak kutlanmasıdır.
İlk defa 23 Nisan 1927 tarihinde Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından bayram olarak duyurulmuş ve kutlanmaya başlamıştır. Resmi olarak adı konulmamış olsa da  uzun yıllar boyunca 23 Nisan  Milli Hakimiyet (Egemenlik) Bayramı ve Çocuk Bayramı  birlikte kutlanmış ve son şeklini ise 1981 yılında  Milli Güvenlik Konseyinin yapmış olduğu kanun değişikliği ile "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını almıştır.
 
          Milli Egemenliğimizin temelini millet iradesine dayandırarak dünyaya ilan eden 23 Nisan Milli Egemenlik Bayramını ve Milletimizin bağımsızlığının ve geleceğimizin  teminatı olan çocuklarımızın  “Çocuk Bayramı”nı kutluyor,  vatan için canlarını esirgemeyen   şehit ve gazilerimiz ile onların cefakar çocuklarını saygı ve rahmetle anıyorum.”
 
Av. Levent BOZKURT
Aksaray Barosu Başkanı

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. FERİT KÖSE
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.