KONUŞMA METNİ
Tarih: 5.04.2013 | Okunma Sayısı: 2157
Değerli Meslektaşlarım,
Değerli Basın Mensupları,

Bilindiği üzere Türkiye Barolar Birliği’nin 15-16 Mayıs 1987 günlerinde Tekirdağ'da yapmış olduğu Genel Kurul toplantısında 5 Nisan gününün “Avukatlar Günü” olarak kutlanmasına karar verilmiştir.
 
Her yıl  5 Nisan gününde ;  hem meslektaşlarımızın bu özel  günleri çeşitli etkinliklerle kutlanmakta hem de kamuoyunun dikkati savunma mesleğine çekilmekte ,  mesleğimizin sorunları  yerel  ve ülke gündemine ilişkin baromuz görüşlerinin de  paylaşıldığı  gün olarak dikkat çekmektedir.
 
Aksaray Barosunun mesleğimize, meslek sorunlarımıza ve ülke gündeme ilişkin değerlendirme ve görüşlerini sunuyorum:
Hemen hemen her fırsatta  dile getirdiğimiz üzere Savunma mesleği Yargının kurucu unsurları arasında hatta ondan da öte yargılama faaliyetinin olmazsa olmaz koşullarındandır. Savunmanın bulunmadığı bir yargılamanın hukuk ve demokrasi anlamında gerçek bir yargılama olduğundan bahsedilemez.

Yargılamanın kurucu unsuru olarak kabul edilen savunma mesleği ve bu mesleğin temsilcileri konumundaki avukatlık mesleğinin bir kamu hizmeti olduğu , avukatların  kamu görevlileri olduğu unutulmamalıdır.


Yargı faaliyeti bir bütün olarak değerlendirilmeli , avukatlar  yargının diğer unsurları tarafından ötekileştirilmemeli,dışlanmamalı, hak ettiği saygın yere kavuşmalıdır.
 
Avukatlar yargılama önünde bir engel olarak görülmemeli aksine vatandaşın hak arama ve adalete erişim hakkına aracılık eden , adil ve makul sürede  yargılanma   amacına hizmet eden , adaletin gerçekleşmesine katkı sunan kişiler  olarak görülmelidir.
Savunma mesleği  bugün meslektaşlarımızın yoğun çaba ve özverisi ile  ifa edilmeye çalışılmaktadır.
 
Avukatlık mesleğinin en önemli sorunu  meslek saygınlığının arttırılması, hukuk hizmetlerinin vatandaşa sunumunda etkinliğinin ve kalitesinin  yükseltilmesidir. Bu  bakımdan ,
Avukatlık kanunu kanun bütünlüğü korunarak ve  yürürlükteki 1136 sayılı yasanın özüne sadık kalınarak tamamen ve yeniden düzenlenmelidir.
 
Ülkemizde açılan hukuk fakültelerinin sayısının bugün için 102 olduğu , her yıl  mezun sayısının  yaklaşık 13.000 olduğu  düşünüldüğünde   mümkün olan en kısa sürede “avukatlık stajına” ve “mesleğe kabul” de sınav  yapılması  zorunluluğu doğmuştur. Sınav  yapılması konusunda TBB  ve 79 baronun ortak görüş ve iradesi oluşmuştur. Yasal düzenleme bir an önce yapılmalıdır. Bu konuda  TBB  ve barolar üzerlerine düşen  özeni  gerektiği şekilde yerine getirmişlerdir. Bundan sonra söz  yüce meclis iradesindedir.
 
Kanunla serbest ve bağımsız bir meslek olarak tanımlanan avukatlık mesleği  CMK ve Adli Yardım uygulamaları  sonucu “ CMK ve Adli Yardıma bağımlı” bir meslek haline gelmiştir. Vatandaşa hukuki hizmet sunan meslektaşlarımızın görevlerini  etkin ve verimli çalışabilmeleri için ücretlerde iyileşmeye gidilmeli , CMK hizmetlerinden alınan vergi uygulamasına son verilmelidir.
Adalete erişimin  ilk basamağını teşkil eden  savunma mesleğinin  faaliyet alanı genişletilmelidir. Bu anlamda , “Hukuk Sigortası” “Önleyici Hukuk” “Mahkeme dışı ihtilafların çözümünde “ avukatlara etkin  görevler verilmelidir.
Hukuk hizmetlerinin karşılığı olarak alınan vergiler yeniden düzenlenmelidir. %18 olarak alınan KDV  pırlantadan alınan vergi oranı kadar alınmalı  ya da en fazla % 8 olarak  yeniden belirlenmelidir.
Avukatlık  Mesleğini mutlak surette Anayasanın YARGI BÖLÜMÜNDE yer almalıdır.

Aksaray Barosu olarak hazırlanacak yeni anayasada hassasiyet ve değerlerimizin göz ardı edilmeden, milli birlik ve beraberliğimizin ve devletimizin üniter yapısının aynen korunmasını, bu anlamda “Tek Devlet” Tek Dil” “Tek Bayrak" kavramlarının hiçbir koşulda tartışmaya açılamayacağı gibi Anayasamızın 66. maddesinde yer bulan ve Türk Milletini ırkçılık esasına değil “vatandaşlık” ve “eşitlik” esasına dayandıran  “Türk Devleti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür”. tanımının da aynen korunması gerektiğini , bağımsızlığımızı ve   üniter devlet yapımızı aşındıracak her türlü girişimin  Türkiye’yi felakete götüreceğini dair endişelerimizi ve uyarılarımızı da kamuoyu ile paylaşıyorum.
 
Günümüzde savunmanın da savunmaya muhtaç duruma düşmemesi dileği ile  , bir gün herkesin savunmaya ihtiyacının olabileceğini  hatırlatarak bir kez daha  5 Nisan Avukatlar gününü kutluyorum.
"HERKES İÇİN ADALET ADALET İÇİN AVUKAT"
                                                                    Saygılarımla.
                              
Av. Levent BOZKURT
Aksaray Barosu Başkanı

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. FERİT KÖSE
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.