FETHİN 560.YILDÖNÜMÜ
Tarih: 29.05.2013 | Okunma Sayısı: 2151

“O’nu Fetheden ne büyük kumandan, O’nu fethedenler ne büyük asker”
                                                                                            Hz. Muhammet ( S.A.V )

“İstanbul’un fethi, TÜRK Milletinin dünya tarihindeki silinmez mührüdür”

Sultan Mehmet’in 21 yaşında iken “Fatih” unvanını alarak Fatih Sultan Mehmet olarak anılmaya başlamasına, Osmanlı devletinin imparatorluk olmasına, Bizans’ın yıkılmasına, bir çağın kapanıp yeni bir çağın başlamasına neden olan Peygamber müjdesi olarak nitelendirilen İstanbul’un fethinin 560.yıl dönümü kutlu olsun…

"Tarih boyunca nice zaferlere imza atan necip milletimizin en kutlu ve en büyük adımlarından birisi de İstanbul’un fethidir. İstanbul’un fethi, hem milli tarihimiz hem de dünya tarihi için adeta bir dönüm noktası olmuştur. İstanbul'un Fethi, yıkılmaz sanılan Bizans surlarının yıkılabileceğini, "sağlam bir inanç ve İmanın “gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Bu anlamda İstanbul’un fethi, TÜRK Milletinin dünya tarihindeki silinmez mührü olarak yer almıştır.

Tarihte çok uzun süre alınması imkânsız gibi görünen İstanbul büyük komutan ve devlet adamı Fatih Sultan Mehmet’in dehası ve akıl dolu hamlesiyle Milletimizin ve İslamın egemenliğine girmiştir. Bu yalnızca bir askeri zafer değil, dünyada pek çok dengeyi değiştiren, önemli siyasal sonuçlar doğuran tarihi bir hamle olmuştur.

Fetih ile sadece şehir değil, gönüller de fethedilmiştir ki fetih sonrası İstanbul’a giren Fatih Sultan Mehmet Han ve onun kutlu askerleri Bizans haklı tarafından güllerle karşılanmıştır.

Bundan tam 560 yıl önce fethedilen İstanbul, Türk yönetimi altında farklı dinlerden, farklı dillerden, farklı etnik kökenlerden insanların hoşgörü içinde yaşadığı, dünyaya örnek teşkil edecek bir toplum modelinin, bir arada yaşama tecrübesinin yaşandığı,  mutluluk beldesi bir merkez olmuştur.
Ecdadımız, fethettiği bu kenti medeniyetin ve küresel yönetimin de başkenti yapmış, sahiplenmiş, her yanını Türk-İslam eserleriyle donatma başarısını göstermiştir.

Bu tarihten itibaren Türk Milletinin sevgisi hoşgörüsü ile tanışan diğer milletler birer birer Türk yönetimine katılmışlardır.

Bu vesile ile bir çağı değiştiren adalet, hoşgörü, barış ve de köklü bir medeniyetin merkezini bize emanet eden kahramanlarımızı, Türk milleti için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve başta büyük ceddimiz Fatih Sultan Mehmet olmak üzere bizlere bugünleri ve bu vatanı emanet  eden tüm ecdadımızı saygı ve minnetle anıyor hepsine Allah’tan rahmet diliyor,fetih ruhunun ilelebet ruhumuzda yaşamasını diliyorum.

Av. Levent BOZKURT

20.09.2024