FETHİN 559.YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN
Tarih: 29.05.2012 | Okunma Sayısı: 1831

               

               Sonuçları bakımından bir şehrin ele geçirilmesinden öte , Türk ve Dünya tarihinin seyrini değiştiren İstanbul’un fethinin 559. Yılını gururla kutluyoruz.
 

Fetihle birlikte, dünyanın en eski kültür ve medeniyet merkezlerinden biri olan,fethi peygamberimiz tarafından müjdelenmiş İstanbul ; Türk -İslam kültür ve medeniyeti ile tanışmış; yüzyıllar boyu birbirinden kıymetli eserlerle adeta yeniden inşa edilmiştir.

 

               Fetih aynı zamanda Türk adalet ve Hoşgörüsünü Batı ile tanıştırmıştır. Tüm dinlere saygının bir ifadesi olarak Ebu’l Fetih Sultan Mehmet Han İstanbul’a Rum Ortodoks PatrikhanesiErmeni Patrikhanesive Yahudi hahambaşı atamalarını gerçekleştirerek batı dünyasındaki beklentilerini de boşa çıkarmıştır.

          

                  Türk Milleti, İstanbul’un fethi ile, İslamın yüce peygamberinin övgü ve müjdesine mahzar olurken; insanlığın karanlıklardan kurtuluşuna da vesile olmuştur.

           

                Fatih Sultan Mehmed Han'ın henüz 21 yaşında iken kazanmış olduğu bu zafer çağ açıp çağ kapatmış ve tarihin akışına yön vermiştir .Ancak fetih bir tesadüften ibaret değildir. Yapılan hazırlıklar , dünyada emsali görülmemiş tarzdadır. İlk havan topu “Şahin”in bizzat Fatih tarafından tasarlanması   bunun en güzel örneklerindendir.
 

   Üzerinden 559 yıl geçmiş olsa da bugün Türk Milleti olarak bu kutlu zaferin her anını heyecanla paylaşıyor, muhteşem şehrin ilelebet şanına yaraşır biçimde medeniyet merkezi olmasını diliyoruz.

          

              Bu vesile ile İstanbul'un fethinin 559. yıldönümünü kutluyor, milletimizin fetih ruhuyla şahlanıp, titreyip kendine gelmesini temenni ediyoruz. Bizlere bu onurlu günleri yaşamamızı sağlayan başta Ebu’l Fetih (Fethin Babası)   Fatih Sultan Mehmed Hanı ve şanlı ecdadımızı bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz.

 

Av. Levent BOZKURT
Aksaray Barosu Başkanı

 

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. FERİT KÖSE
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.