Birleşmiş Milletler tarafından 16 Aralık 1977 yılında ilan edilen Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. 8 Mart 1857 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrinde tekstil fabrikalarında çalışan işçilerin yaptıkları grev; 129 işçinin yanarak can vermesiyle son bulmuştur. Bu acı olay üzerine Birleşmiş Milletler, yanan işçilerin anısına 8 Mart’ı Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul etmiştir.
Kadına yönelik şiddet ve kötü muamele maalesef uzun dönemdir ülke gündeminde yer almaktadır. Ülkemizde, 2015 yılı içerisinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne kadar 36 Kadın cinayeti işlendi. 2014 yılı içerisinde ise; 287, 2013 yılı içerisinde ise 231 kadın cinayeti meydana gelmiştir. Ülkemizde yaşanan kadın cinayetleri, bunların başında Özgecan ASLAN’ın vahşice öldürülmesi ülke olarak hepimizi derin üzüntüye boğmuştur.
Bu durumun önlenmesinde birey ve kurumlar olarak hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu kapsamda Aksaray Barosu ve avukatları olarak kadına yönelik şiddet ve kötü muamelenin bir an önce son bulması için üzerimize düşen tüm vazifeleri yaptığımızı ve yapmaya devam edeceğimizi tüm kamuoyunun bilmesini istiyoruz.
Asırlar öncesinde, Yüce Dinimizin Peygamberi Hazreti Muhammed, (S.A.V) Veda Hutbesi’nde; insanların birbirleri üzerinde olan haklarından ve özellikle de kadınların haklarından tarihi anlamda ilk kez resmi olarak bahsetmiş ve 1400 yıl önce kadın hakları ile ilgili ilk yazılı kuralları oluşturmuştur.
Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk; “Kadınlarını geri bırakan milletler, medeniyetten nasibini alamazlar.” sözüyle kadınlarımıza verdiği değeri vurgulamıştır. Bu değerin somut yansıması olarak; 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile kadınların erkeklerle eşit hak ve yükümlülüklere sahip bireyler olarak yaşamın içinde olmaları sağlanmıştır.
Türk kadını, günümüze kadar toplumsal hayatımız, millet ve devlet yapımızın odağında yer alarak; her devirde feragat ve fedakârlıkların en yücesini yapmıştır. Kadınlarımız, Kurtuluş Savaşında; canını, kanını, emeğini ve evladını memleketin kurtuluşuna ve bağımsızlığına adamıştır. Bu açıdan inancımızın ve kültürümüzün de gereği olarak, Kadınlarımız Bizlerin Baş Tacıdır.
Kadınlarımız, hayattır, sevgidir ve erdemdir. Bu kapsamda kadınlarını destekleyen ve kadınlarına değer veren toplumların hak ettiği şekilde yükseleceği yadsınamaz bir gerçektir. Kadına verilen değer, onlara gösterilen nezaket, bir lütuf ve ihsan değil, insan olmanın gerektirdiği bir görevdir, sorumluluktur.
Hayatımızın her anında doğumdan ölüme kadar varlıklarıyla bizleri onurlandıran, ihtiyacımız olduğunda desteklerini esirgemeyen, bizleri eğiten yetiştiren, ayaklarının altına cennet serilen, sıcak aile yuvalarını sevgisiyle tesis eden, yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren, tüm vefakar, cefakar ve fedakar kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü şahsım ve Aksaray Barosu adına kutluyor, kadına yönelik şiddet ve kötü muamelenin bir an önce son bulmasını ümit ediyor,
Tüm halkımıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Av.Levent BOZKURT
Aksaray Barosu Başkanı