DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ
Tarih: 20.11.2013 | Okunma Sayısı: 1926
 
          20 Kasım 1989 tarihinde Ülkemizin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Çocuk Haklarına Dair Sözleşme kabul edilmiştir. Dünya çocuk hakları gününde tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
 
          Çocuk lehine özel ve genel yasalarda hükümler bulunmaktadır. 2005 yılında Çocuk Koruma Kanunu ile geniş kapsamlı özel kanun yürürlüğe girmiştir. Ülkemizin çeşitli illerinde Çocuk Mahkemeleri kurulmuş, çocuk savcıları görev almış, Ceza Muhakemeleri Yasasında ki düzenlemelerle çocuklara avukat tayini güvence altına alınmış, çocuk şubelerinde bu alanda eğitim almış polisler görevlendirilmiş, sosyal hizmetler alanında çocuk menfaatini gözeten düzenlemeler yapılmıştır.Ancak tüm bu çalışmalar çocukların topyekün haklarını, esenliklerini, , sağlıklarını, koruyan ve devam ettiren düzeyde değildir. Bunların arasında eleştirdiğimiz, eksiklerini gördüğümüz düzenlemeler vardır.
 
          Haklar ve özgürlüklerle ilgili düzenlemeler bilinip faydalanırlığı ölçüsünde anlam ifade ederler. Bu konuda tüm toplumda farkındalık oluşturulması gerekmektedir.
 
          Suç mağduru çocuklar, Suça Sürüklenen Çocuklar, Suça tanıklık yapan çocuklar bizim çocuklarımız. Onların anne, baba, abla, ağabey, dayı, amca,…olarak bizlerin de bu aşamalara gelmeden önce  sorumlu davranmamız ve çocukların suça muhatap olmasını engellemeye çalışmamız gerekmektedir. Herhangi bir olumsuzlukla karşılaştıklarında yanıbaşlarında bizleri görür, hissederlerse onları sağlıklı ve mutlu bir ortamda yetiştirmiş oluruz.
 
          Bu konuda istikrarlı ve takipçi olmalıyız. İngiliz atasözünde dendiği gibi “ Çocuklar görürler, çocuklar yaparlar.”Çocuklarımızın güzellikler görmesi, güzellikler yapması temennisi ile dünya çocuk hakları gününü kutluyoruz.
 
Aksaray Baro Başkanlığı
Çocuk Hakları Komisyonu

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. FERİT KÖSE
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.