DÜNYA AIDS GÜNÜ
Tarih: 1.12.2021 | Okunma Sayısı: 451

AKSARAY BAROSU

İNSAN HAKLARI SIĞINMACILAR VE GÖÇMENLER DAYANIŞMA KOMİSYONU DÜNYA AIDS GÜNÜ AÇIKLAMASI

HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü), doğrudan bağışıklık sistemine zarar veren bir virüs olup bu virüsü taşıyan insanlar “HIV pozitif” olarak adlandırılmaktadır. AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) ise HIV virüsünün bağışıklık sistemini zayıflatmasından sonra ortaya çıkan hastalık hâlidir. HIV enfeksiyonu, ilk defa ortaya çıktığı 1980’li yıllardan bu yana tüm dünyada artarak yayılmaya devam etmektedir. Bulaşma yollarının çeşitliliğine bağlı olarak HIV enfeksiyonu tüm yaş gruplarında görülebilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; HIV tüm dünyada yaygın, bulaşıcı bir enfeksiyon olup, 37 milyon kişinin HIV virüsü taşıdığı tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise HIV hakkında farkındalığın ve test imkanlarının artmasıyla birlikte, tanı koyulan kişi sayısında artış gözlemlenmektedir. Buna karşın Türkiye, AIDS’in sık görülmediği ülkeler arasında değerlendiriliyor.

İnsan haklarının korunması ile etkili HIV programları arasındaki bağlantıyı ortaya koyan bir diğer gerçek ise; HIV vakalarının ya da yayılımının, bazı topluluklarda daha fazla olmasıdır. Salgının doğasına ve her ülkedeki yasal, sosyal ve ekonomik koşullara bağlı olarak, salgından en fazla etkilenen gruplar kadınlar, çocuklar, yoksullar, azınlıklar, göçmenler, ülke içinde göç etmeye zorlanmış gruplar, özürlüler, mahkumlar, seks işçileri ve  damar içi madde kullananlardır. Görüldüğü gibi, salgından en fazla etkilenen gruplar, zaten insan hakları korumasından yoksun olan, ayrımcılığa uğrayan ve/ya yasal statüleri nedeniyle marjinalize edilen gruplardır. İnsan hakları korumasından yoksun olmak bu grupları -eğer HIV’den etkileniyorlarsa- enfeksiyondan korunmakta ve HIV’le baş etmekte güçsüz kılmaktadır.

HIV/AIDS salgını, sadece ilaçlarla değil, insanlığın toplumsal barışı sağlaması ile sonlandırılabilecektir. Bu nedenle Aksaray Barosu İnsan Hakları Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Komisyonu olarak 1 Aralık 2021 Dünya AIDS gününde HIV’e karşı hep birlikte mücadele etmeyi diliyoruz. Damgalamanın sıfıra indirildiği, HIV ile yaşayan insanların önyargı ve ayrımcılığın öznesi olmadığı günleri karşılamak umuduyla&S230;

Aksaray Barosu

İnsan Hakları Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Komisyonu