Aksaray Baro Başkanlığı’ndan ,
31/12/2014 tarih ve 29222 Sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin bazı kısımları hakkında Yürütmeyi Durdurma kararı verilmiş olmakla TBB Başkanlığı’nca YD Kararı doğrultusunda değişiklikler yapılmış olup 09/11/2015 tarih ve 29257 Sayılı RESMİ GAZETE’de yayımlanarak YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR.
Değişiklikler 2015 YILI ÜCRET TARİFESİNE ilişkin olup 2015 YILINA İLİŞKİN AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ henüz belirlenmemiştir.
Değişikliklerde özetle;
A-Tahliyeye ilişkin icra takipleri için maktu ücret 1500 TL ,
B- Vergi mahkemelerinde takip edilen davalarda vekalet ücretinin tartışmalı olması halinde duruşmasız işlerde en çok 3.000 TL , duruşmalı işlerde en çok 5000 TL,
C- SERİ DAVALARDA ;
· 1-40 Arası davalarda Tam Vekalet Ücreti
· 1-100 Arası davalarda Tam Vekalet Ücretinin %70 i,
· 1-250 Arası davalarda Tam Vekalet Ücretinin %60 ı,
· 250 den fazla davalar için Tam Vekalet Ücretinin %40 ına hükmedileceği ,
Duruşmalı olması halinde tüm duruşmaların AYNI GÜN VE AYNI MAHKEMEDE yapılması halinde bu oranların uygulanacağı,
D- Sulh Hukuk Mahkemeleri, Sulh Ceza Hâkimlikleri ve İnfaz Hâkimliklerinde takip edilen davalar için öncesinde 750 TL olarak belirlenen vekalet ücretinin 600,00 TL olacağı,
E- İdare ve Vergi mahkemelerinde görülen duruşmalı davalarda öncesinde 1500 TL olan vekalet ücretinin 1250 TL olacağı,
F- Danıştay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde görülen duruşmalı davalarda öncesinde 3000 TL olan vekalet ücretinin 2500 TL olacağı kararlaştırılmıştır.
2016 yılına ilişkin Avukatlık Asgari Ücret tarifesi bilahare yayınlanacaktır.
Duyrulur.
09/11/2015 tarih ve 29257 Sayılı RESMİ GAZETE’de Yayımlanan TEBLİĞ
Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından:
AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR TARİFE
MADDE 1 – 31/12/2014 tarihli ve 29222 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 11 inci maddesinin beşinci ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(5) Tahliyeye ilişkin icra takiplerinde Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde belirtilen maktu ücrete (Değişiklikle 300 ile iken 1500 TL olmuştur m.22))hükmedilir. Borçlu itiraz süresi içerisinde borcunu öderse tarifeye göre belirlenecek ücretin dörtte üçü takdir edilir.”
“(6) İcra dairelerinde borçlu vekili olarak takip edilen işlerde taraflar arasında akdi avukatlık ücreti kararlaştırılmamış veya kararlaştırılan akdi avukatlık ücretinin geçersiz sayıldığı hallerde; çıkabilecek uyuşmazlıkların Avukatlık Kanununun 164 üncü maddesinin dördüncü fıkrası (Avukatlık asgarî ücret tarifesi altında vekâlet ücreti kararlaştırılamaz. Ücretsiz dava alınması halinde, durum baro yönetim kuruluna bildirilir.(Değişik üçüncü ve dördüncü cümle:13/1/2004 – 5043/5 md.) Avukatlık ücretinin kararlaştırılmamış olduğu veya taraflar arasında yazılı ücret sözleşmesinin bulunmadığı yahut ücret sözleşmesinin belirgin olmadığı veya tartışmalı olduğu veya ücret sözleşmesinin ücrete ilişkin hükmünün geçersiz sayıldığı hallerde; değeri para ile ölçülebilen dava ve işlerde asgari ücret tarifelerinin altında olmamak koşuluyla ücret itirazlarını incelemeye yetkili merci tarafından davanın kazanılan bölümü için avukatın emeğine göre ilâmın kesinleştiği tarihteki müddeabihin değerinin yüzde onu ile yüzde yirmisi arasındaki bir miktar avukatlık ücreti olarak belirlenir. Değeri para ile ölçülemeyen dava ve işlerde ise avukatlık asgari ücret tarifesi uygulanır) uyarınca çözülmesinde avukatlık ücreti, Tarifenin ikinci kısmında belirtilen maktu ücretlerin altında kalmamak kaydıyla, Tarifenin üçüncü kısmındaki yüzdelik oranların yarısı esas alınarak belirlenir. Ancak, belirlenen ücret asıl alacağı geçemez.”
MADDE 2 – Aynı Tarifenin 15 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(4) Vergi mahkemelerinde takip edilen davalarda taraflar arasında akdi avukatlık ücreti kararlaştırılmamış veya kararlaştırılan akdi avukatlık ücretinin geçersiz sayıldığı hallerde; çıkabilecek uyuşmazlıkların Avukatlık Kanununun 164 üncü maddesinin dördüncü fıkrası (Avukatlık asgarî ücret tarifesi altında vekâlet ücreti kararlaştırılamaz. Ücretsiz dava alınması halinde, durum baro yönetim kuruluna bildirilir.(Değişik üçüncü ve dördüncü cümle:13/1/2004 – 5043/5 md.) Avukatlık ücretinin kararlaştırılmamış olduğu veya taraflar arasında yazılı ücret sözleşmesinin bulunmadığı yahut ücret sözleşmesinin belirgin olmadığı veya tartışmalı olduğu veya ücret sözleşmesinin ücrete ilişkin hükmünün geçersiz sayıldığı hallerde; değeri para ile ölçülebilen dava ve işlerde asgari ücret tarifelerinin altında olmamak koşuluyla ücret itirazlarını incelemeye yetkili merci tarafından davanın kazanılan bölümü için avukatın emeğine göre ilâmın kesinleştiği tarihteki müddeabihin değerinin yüzde onu ile yüzde yirmisi arasındaki bir miktar avukatlık ücreti olarak belirlenir. Değeri para ile ölçülemeyen dava ve işlerde ise avukatlık asgari ücret tarifesi uygulanır.) uyarınca çözülmesinde avukatlık ücreti, Tarifenin ikinci kısmının birinci bölümünde belirtilen vergi mahkemelerine ilişkin ücretin dört katı olarak belirlenir. (Duruşmasız ise 750*4= 3.000 TL , duruşmalı ise 1250*4= 5.000 TL ) Ancak, belirlenen ücret müvekkil lehine iptal edilen miktarı geçemez.”
MADDE 3 – Aynı Tarifenin 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 22 – (1) İhtiyari dava arkadaşlığının bir türü olan seri davalar ister ayrı dava konusu yapılsın ister bir davada birleştirilsin, toplamda kırk dosyaya kadar açılan seri davalarda her bir dosya için ayrı ayrı tam avukatlık ücretine, toplamda yüz dosyaya kadar açılan seri davalarda her bir dosya için ayrı ayrı tam ücretin %70’i oranında avukatlık ücretine, toplamda ikiyüzelli dosyaya kadar açılan seri davalarda her bir dosya için ayrı ayrı tam ücretin %60’ı oranında avukatlık ücretine, toplamda ikiyüzelliden fazla açılan seri davalarda her bir dosya için ayrı ayrı tam ücretin %40’ı oranında avukatlık ücretine hükmedilir. Duruşmalı işlerde bu şekilde avukatlık ücretine hükmedilmesi için dosyaya ilişkin tüm duruşmaların aynı gün aynı mahkemede yapılması gerekir.”
MADDE 4 – Aynı Tarifenin ekinde yer alan Avukatlık Ücret Tarifesinin ikinci kısmının ikinci bölümünün altıncı satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“6. Sulh Hukuk Mahkemeleri, Sulh Ceza Hâkimlikleri ve İnfaz Hâkimliklerinde takip edilen davalar için 600,00 TL” (Öncesi 750 TL idi)
MADDE 5 – Aynı Tarifenin ekinde yer alan Avukatlık Ücret Tarifesinin ikinci kısmının ikinci bölümünün on beşinci satırının (b) alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Duruşmalı ise 1.250,00 TL”İdare –Vergi Mahkemesi (Öncesi 1500 TL )
MADDE 6 – Aynı Tarifenin ekinde yer alan Avukatlık Ücret Tarifesinin ikinci kısmının ikinci bölümünün on sekizinci satırının (b) alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Duruşmalı ise 2.500,00 TL” Danıştay –AYİM (Öncesi 3000 TL )
MADDE 7 – Aynı Tarifenin ekinde yer alan Avukatlık Ücret Tarifesinin ikinci kısmının ikinci bölümüne aşağıdaki yirmi ikinci satır eklenmiştir.
“22. Tahliyeye ilişkin icra takipleri için 1.500 TL”
MADDE 8 – Bu Tarife yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
İlgili Resmi Gazete ; 31/12/2014 tarih ve 29222 Sayılı Resmi Gazete