8 MART DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ KUTLAMA MESAJI
Tarih: 7.03.2013 | Okunma Sayısı: 1677
“Ey Kahraman Türk Kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın!”
                                         Mustafa Kemal ATATÜRK

1857 yılının 8 Mart'ında, ABD'nin New York kentinde bir tekstil fabrikasında çalışan 40.000 dokuma işçisi, daha iyi çalışma koşulları isteğiyle greve başladı. Bu grev esnasında polis işçilere saldırdı ve onları fabrikaya kilitledi. İşçilerin fabrikaya kilitlenmesinin ardından çıkan yangında, işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi.
Bu olaydan 53 sene sonra, 26-27 Ağustos 1910 tarihinde, 8 Mart'ın, yangınında ölen kadın işçiler anısına 'Dünya Emekçi Kadınlar Günü' olarak anılması önerisini getirdi.
Oybirliğiyle kabul edilen bu öneri ancak 11 yıl sonra, 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda hayata geçti.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Türkiye'de de dünyada olduğu gibi ilk kez 1921 yılında 'Emekçi Kadınlar Günü' olarak kutlandı ancak devamı gelmedi.
1975 yılına kadar 8 Mart Günü sokağa taşınamadı ve kısıtlı çevrelerde kutlandı.
'Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı' programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında 'Türkiye 1975 Kadın Yılı' kongresi yapıldı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından 'Dünya Kadınlar Günü' kutlanmaya başlandı.
"Bildiğiniz gibi, 8 Mart tarihi Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır. 8 Mart günü, kadın olmanın anlam ve önemi üzerine etraflıca düşünmek, samimi bir şekilde kafa yormak ve kadınların karşılaştığı zorlukları ele almak için iyi bir fırsat sunmaktadır.
Bilimden sanata, spordan edebiyata, siyasetten çalışma hayatına kadar her alanda kadınların büyük çaba ve başarılarına şahit olunmaktadır. Kadınlarımızın sosyal, siyasi ve ekonomik hayatın içinde hak ettikleri yerlere, layık oldukları mevkilere gelmeleri vazgeçemeyeceğimiz bir hedef olmalıdır. Bunun için de hepimize büyük görevler düşmektedir. İçinden geçtiğimiz insanlık döneminde, kadınların daha fazla hak ve yetkilere sahip olması, hayatın her bölümünde daha çok katılımcı bir rol takınmaları hem doğaldır, hem mecburidir ve hem de doğru olanı budur. Ne var ki, ülkemizde kadınların karşılaştığı zorluklarda bir hafifleme ve azalma görülmemektedir. Kadınlarımıza yönelik insanlığa sığmayan saldırıların, şiddet uygulamalarının, taciz ve tecavüz vakalarının endişe verici bir şekilde arttığı ne yazık ki hazin bir vakadır. Sokak ortasında arkası arkasına katledilen, töre ve geleneklerin gerisine gizlenen katiller tarafından gencecik yaşta acımasızca kıyılan kadınların, genç kızların dramları millet olarak yüreğimizi sızlatmaktadır.
Son yıllarda kadınlarımızın muhatap olduğu ve bizleri son derece kaygılandıran insanlık dışı muamelelerin tamamen yok edilmesi için üzere herkes üzerine düşeni eksiksiz yerine getirmelidir.

Bu vesileyle her şeyin en güzeline layık olan Türk kadınının, Türk analarının Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyor, hepsine en iyi dileklerimle birlikte saygılarımı sunuyorum.
Av.Levent BOZKURT
İnternet Haberi İçin Tıklayınız