5 Aralık 1934 tarihi,Türkiye’de 1924 Anayasası ile sadece erkeklere tanınmış olan milletvekili seçme ve seçilme hakkını Anayasa’da değişiklik yapılarak kadınlara da tanınan gündür. Kurtuluş savaşındaki yarattıkları kahramanlık ve fedakârlık destanlarından sonra kadınlar 10 yıl boyunca oy hakları peşinde koşarak seçme ve seçilme haklarını elde etmişlerdir. Anayasa’nın 10. Ve 11. Maddelerinde yapılan değişiklik çerçevesinde İntibah-ı Mebusan Kanununda da aynı tarihte değişiklik yapılmış ve kadınların seçme ve seçilme hakkı uygulamaya geçirilmiştir.1935 yılında yapılan genel seçimde 18 kadın milletvekili seçilmiş ve ülkemiz kadın milletvekili sayısıyla Dünya’da 2.sırada yer almıştır.
Cumhuriyetin ilanı ile birlikte kadınlarımız çok önemli siyasi, hukuki ve sosyal haklar elde etmişlerdir. Çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için kadını ve erkeği eşit yurttaş yapmanın gerekli olduğuna inanan Türkiye Cumhuriyetini kuran irade ve bu iradenin önderi Mustafa Kemal Atatürk sayesinde kadınlarımız birçok gelişmiş ülkeden önce bu haklarını elde etmişlerdir.
Mustafa Kemal Atatürk 1925’te Kastamonu’da yaptığı konuşmada şöyle der: “Toplumu kalkındırmak istiyorsak,izlememiz gereken daha emin ve daha etkili bir yol vardır. O da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek,hayatımızı onunla birlikte yürütmek,kadının bilimsel,toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı,arkadaşı,yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur.”
Türkiye’de kadınlar,Mustafa Kemal’in önderliğinde, bu hakka kavuşmuşlardır.1930 yılında,1580 sayılı yasa ile kadınlara ilk kez belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.
Nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma süreçlerine katılamaması,siyasette eşit oranda temsil edilememesi her şeyden önce bir demokrasi meselesidir.
AKSARAY BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU OLARAK;
Ülkemizde kadınlar yönetimdeki hakkını ancak siyasete katılarak kullanacaktır. Her yerde seçilebilir sırada kadın aday, parti ve meclislerde, hükümet nezdinde % 50 kadın görmek istiyoruz. Seçilen kadınları da, gerçekten kadının yanında ve kadın sorunlarını yine kadın gözüyle, kadın diliyle çözüm üretirken görmek istiyoruz. Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 84.yıldönümü sebebiyle, bugün ve her zaman hayatın her alanında söz, yetki, karar ve politika üretim mekanizmalarında eşit temsiliyet sağlanıncaya kadar bu taleplerimizin takipçisi olacağız.
Aksaray Barosu
Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu