5 ARALIK DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ
Tarih: 5.12.2012 | Okunma Sayısı: 2486
"Bu millet esas terbiyesini aileden almaktadır. Türk milleti öyle analara sahiptir ki her bir devrin büyük adamlarını bu analar yetiştirmiştir. Türk kadını daha büyük nesiller yetiştirmeye kabiliyetlidir." Mustafa Kemal ATATÜRK


Türkiye Cumhuriyeti, 5 Aralık 1934'de Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkını tanımıştır. Bu tarih ülkemizde kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıldönümü olarak her sene kutlanmaktadır. 5 Aralık tarihi dünya genelinde Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Bu vesile ile Aksaray Barosu olarak tüm kadınların Dünya Kadın Hakları Gününü kutluyoruz.

Kurtuluş savaşı sırasında çift süren, tarlayı eken, kucağındaki yavrusu ile soğuk sıcak demeden cephenin ihtiyaçlarını kağnılarla taşıyan,  fedakar Anadolu kadını olmuştur. Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu kadınından fazla çalıştım milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadını kadar emek verdim, diyemez. Bu sebeplerle 1934 dünyasında hiçbir ülke kadınının sahip olmadığı seçme ve seçilme hakkı, Kurtuluş Savaşı da dahil olmak üzere her alanda üzerine düşen görevi layıkı ile yerine getiren Türk kadınına verilmiştir.

Öncelikli olarak 1926 yılında Türk Medeni Kanunu ile aile ve sosyal yaşamda birey olarak yerini alan kadınlarımız, 1930 yılında seçme 1934 yılında da seçilme haklarını elde ederek, Türk siyasi hayatının da önemli birer parçası haline gelmiştir.

Atatürk hayatta iken yapılan son seçim olan, 1935 yılı seçimlerinde ilk kez seçilme hakkını da kullanan Türk kadını, TBMM' de onsekiz kadın milletvekili ile temsil edilmiştir. Türk kadını yüce meclisin çalışmalarına önemli ölçüde katkıda bulunmuş ve alınan kararlarda son derece etkili olmuşlardır.

Aksaray Barosu olarak tüm kadınlarımızın 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Gününü kutlar, sahip oldukları haklarını gerektiği gibi kullanabilme yönünde var güçleriyle çalışmalarını dilerim.
Av. Levent BOZKURT
Aksaray Barosu Başkanı

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. FERİT KÖSE
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.