3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER FARKINDALIK GÜNÜ KUTLU OLSUN
Tarih: 3.12.2021 | Okunma Sayısı: 325

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER FARKINDALIK GÜNÜ KUTLU OLSUN

Aksaray Barosu İnsan Hakları Komisyonu tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Gününün bir fakındalık günü olduğunu belirten, zira her insanın bir engelli adayı olması dolayısıyla, toplumun her kesimine hitap eden bugünün, bir gün değil hergün hatırlanması gerektiğini önemle izah eden basın açıklaması kaleme alınmıştır.

Öncelikli olarak ENGELLİ tabirinin sanıldığının aksine zihinsel ve fiziksel sınırlar olmadığı bu aşamada engelin toplumsal ve çevresel koşulları olduğunu ifade etmek isteriz. Zira toplumda fiziksel veya zihinsel anlamda sağlıklı bireyler ile ayrım yaratan engel, engellilerin haklarını telafi edecek destek sistemlerinden yoksun kalmasıdır. Nitekim  engelleri yaratan toplumdur.

Toplumsal düzenle bağlantılı bir şekilde, ötekileştirmeye dayalı olarak yaratılan engeller çok çeşitli formlarda karşımıza çıkmaktadır. Engellilere yönelik hukukun yetersizliği, iş bu hukuki düzenlemelerin usulü anlamda uygulanamaması, fiziki çevrede engellilere yönelik    gerekli düzenlemelerin yapılmaması, toplumda  farkındalık bilincinin olmaması, toplumun yabancılaştırma merkezli zihniyeti, eğitim, çalışma, bakım ve tedaviye ilişkin eksiklik ve benzeri unsurlar, engellilerin topluma katılmasının önünde ciddi birer sorun teşkil etmektedir.

Bu aşamada ulusal ve uluslararası metinlerde engelli hakları olarak sayılan her türlü hak, aslında insan hakları kapsamında değerlendirilmelidir. Tabi hukuk felsefesine göre insanlar; doğuştan gelen, temel, vazgeçilmez, kişiliğine bağlı, devredilmez haklara sahiptir. Her insan birey olma bakımından eşit değere sahiptir. İnsanca yaşam hakkı kapsamında, kişiler arasında betimleyici, fiziksel, zihinsel hiçbir şekilde ayrım yapılamayacağı güvence altına alınmıştır. Engelli bireylere eşitlik ilkesi uyarınca, engelli değilmiş gibi davranılmaması, zira engelli kişilerin karşılaştığı sorunların şahsi olmadığı, aksine bu sorunların toplumsal olduğunun anlaşılması gerekmektedir.

Aksaray Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak engelli bireylerin önünde toplum tarafından yaratılan engellerle her daim savaşacağımızı, engelli haklarını her zaman savunacağımızı, bu kapsamda engelsiz bir toplum yaratmak ümidiyle hukuk mücadelesi vereceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz.

28.09.2024