Dünya genelinde öğretmenlik mesleğine dikkat çekmek ,onurlandırmak adına UNESCO tarafından 1984 yılından beri alınan tavsiye kararı uyarınca pek çok ülkede 5 Ekim tarihi Öğretmenler günü olarak kutlanmaktadır.
Türkiye’de ise kutsal bir görevi ifa ederek milletimizin geleceğini inşa eden öğretmenlerimize verilen değer, dünya devletlerinden çok daha önce Bakanlar Kurulu tarafından Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e 11 Kasım 1928’de "Millet Mektepleri Başöğretmenliği" ünvanı verilmesi ve bu ünvanın 24 Kasım’da Millet Mektepleri Talimatnamesi'nde yayınlanarak resmileşmesi ile kabul edilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 24Kasım 1928 tarihinde "Millet Mektepleri Başöğretmenliği"ni kabul etmiş, doğumunun 100. doğum yıl dönümünde "başöğretmen" oluşunun yıldönümlerinde ülkemiz genelinde “ Öğretmenler Günü” kutlanmasına karar verilmiştir.
24.Kasım gününün “Öğretmenler Günü” olarak kabul edilmesinin 33. yılında tüm öğretmelerimizin Öğretmenler Gününü kutluyorum.
Hiç şüphesiz ki öğrenmek doğumla başlar , her insan doğduğu andan itibaren öğrencidir. İlk öğretmenleri ise anne –babaları ve ailesidir. Öğretmen her çocuğa her kimseye bilgi vermekle kalmaz onun annesi görevini de üstlenmiş olur. Bu bakımdan öğretmenlik en az annelik kadar kutsal bir meslektir.
Dinimizde öğrenmeye ve öğretmeye özel bir önem verilmiş, yüce kitabımız Kur’an-ı Kerimin pek çok yerinde ve hadislerde “öğretmek” ve “öğrenmek” ten bahsedilerek tavsiyelerde bulunulmaktadır. Peygamberlerin en büyük öğreticiler (öğretmenler) olması anlamlıdır. Hz. Muhammed (s.a.v) bir sözünde “Allah'ın kendisine verdiği ilimle yerli yerince hükmeden ve onu başkalarına da öğreten kimseye gıpta edileceğini” bildirmektedir.
Milletlerin geleceklerinin hazırlanması ve inşasında öğretmenlerimizin katkıları ve varlıkları inkar edilemez. Bu gerçekten hareketle Gazi Mustafa Kemal , Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğinin hazırlanmasında eğitime özel bir önem vermiş, genç Türk evlatlarını ilim öğrenmeleri için dünyanın dört bir yanına göndermiştir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün : “Unutmayınız ki cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir." Sözü öğretmenlerimize verilen değerin küçük bir ölçüsüdür.
Bir ülkenin gelişmesi, bir milletin yükselişi, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkması ancak ve ancak eğitimli, kültürlü fertlerin yetişmesi ile mümkündür.
Medeniyetlerin gelişmesinde kalem kılıçtan önce gelir. Bu anlamda öğretmenlerimiz en güçlü ordudan, en keskin silahşörlerden öndedirler. Geleceğimizin teminatı öğretmenlerimizdir. Ürünü insan olan ve insanlık tarihinin en önemli mesleği olduğunu düşündüğümüz öğretmenlik ülkemizin geleceğidir.
Bu vesile ile günümüzde güncelliğini koruyan bir konuya da vurgu yaparak , Aksaray’ımızda ve ülkemizde yapılmakta olan öğretmen ve müdür atamalarında öncelikle liyakatten , ölçülülükten ve siyasetten arınılarak, her türlü denetim yetkisi saklı kalmak kaydıyla , hakkaniyet ve hukuka uygun biçimde “ hak eden öğretmenlerimizin hak ettiği görevlere getirilmesi gerektiğini” belirtmek isteriz.
Öğretmenlerin yaptıkları görevin değerinin para ile ölçülemeyeceği inancında olmakla birlikte öğretmenlerimizin özlük hakları ve sosyal haklar bakımından dünya ortalamasını yakalamalarını ve hak ettikleri değerin karşılığını almalarını temenni ediyoruz.
Öğretmenlerimizin bilgili, çalışkan, vatanını ve milletini seven cesur bireyler yetiştirmek için üstlendikleri sorumlulukları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da fedakarlıktan kaçınmayarak yerine getireceklerine yürekten inanıyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerle Aksaray Barosu ve şahsım adına mesleklerin en onurlusunu seçen, hizmetlerin en kutsalını üstlenen, ülkemizin geleceğinde söz sahibi olacak nesilleri yetiştirme sorumluluğunu taşıyan; fedakarlık timsali aydınlık geleceğimizin mimarı eli öpülesi öğretmenlerimizin, öğretmenler gününü kutluyorum.
Tüm öğretmenlerimize sağlık, huzur, mutluluk ve başarılar diliyor, Başöğretmen Mustafa Kemal ATATÜRK ve ebediyete intikal etmiş tüm öğretmenlerimizi saygı ile anıyorum, ruhları şad olsun.
Av.Levent BOZKURT
Aksaray Barosu Başkanı