“Beni Türk hekimlerine emanet edin.”
(Mustafa Kemal ATATÜRK -27 Şubat 1938)
Tıp Bayramı, her Mart ayının 14'ünde kutlanan, Türkiye'de tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günüdür. 1976'dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.
14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır.
İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.
Sağlıklı hayat, insanların vazgeçemeyeceği temel bir haktır. Şöyle ki 10 Aralık 1948’de yayınlanan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 25.Maddesinde “ herkesin, kendisinin ve ailesini sağlığı ve iyi yaşaması için yeterli yaşama standartlarına hakkı vardır.”denilmektedir. Etkin ve kaliteli bir sağlık sistemi, nitelikli bir toplumun en önemli şartıdır. “Önce insan” anlayışının benimsendiği günümüzde, herkesin kaliteli sağlık hizmetlerinden yararlanması büyük önem taşımaktadır.
Doktorlarımız Milli Mücadelemizde sadece cephe gerisinde tedavi hizmetleri vermekle kalmamıştır; cephede ve hatta gerektiğinde en ön saflarda yer alarak kurtuluş mücadelemizi yazan destanlara imza atmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz” sözüyle, onurlandırdığı, güven ve takdir kazanmış değerli hekimlerimiz; en temel insan hakkı olan “yaşama hakkının” korunmasında çok önemli bir görevi yerine getirmektedir.
Sağlık hizmeti doğuştan kazanılmış insani bir haktır. Sağlıklı bir toplum aynı zamanda mutlu ve huzurludur İnsanların Sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeleri için hizmet etmeyi amaçlayan tıp bilimi sürekli ilerleme içindedir. Önce insan anlayışının benimsendiği günümüz dünyasında, herkesin kaliteli sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi çağdaşlığın en temel şartıdır.
Doktorlarımızın mesleklerini daha rahat ve fiziki açıdan yeterli güvenli bir şekilde icra etmeleri hastaların yararına olmaktadır. Hekimlik mesleği önemini hiçbir zaman kaybetmeden, kutsal bir meslek olarak tarihinin her döneminde saygınlığını korumuştur. Doktorluk öğrenimi zor, eğitimi pahalı ve sürekli değişen bilgilere ulaşılması, zor olan bir meslektir.
Bu vesile ile insanı yaşatmayı ve insanın acısın azaltmayı, insanlığa daha sağlıklı bir yaşam sunmayı ilke edinen, bu kutsal saygın ve onurlu mesleği her koşulda özveriyle, heyecanla büyük fedakarlıkla yerine getiren en güç koşullarda bile sağlık hizmetlerini her alanında yılmadan çalışan, başta Türk Hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını şahsım ve Aksaray Barosu adına kutlar, 1915 Çanakkale Harbi’nde şehit olan kahraman tıbbiyeli Türk gençlerimize rahmet, minnet ve şükranlarımı sunarım.
Av.Levent BOZKURT
Aksaray Barosu Başkanı