Baro Başkanımız Av.Levent BOZKURT'un
51. yıl dönümünde ilimizdeki tüm gazetecilerimizin ve basın çalışanlarımızın “Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutluyorum.
1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı Yasa'nın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibinin bugünkü tabiri ile medya patronunun yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı alması üzerine çalışan gazeteciler 10 Ocak 1961 günü yasa ile verilen haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla bir yürüyüş yapmışlar ve bir sendikanın öncülüğünde 11–12–13 Ocak 1961 tarihlerinde BASIN adıyla kendi gazetelerini basmışlardır.
O tarihten sonra 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlanmaya başlamıştır. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak tarihi , "Bayram" olmaktan çıkarılmış ve "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak kutlanmaya başlamıştır.
Gazeteciler Günüyle, basın organlarının yayın yapma ve halka bağımsızca haber verme özelliğine dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır.
Gazetecilik mesleği bugün , büyük ölçüde fedakarlık isteyen , mesaisi olmayan ,riski yüksek bir meslek haline gelmiştir.
Gazetecilerin, mesai saati olmaz. Zira , haberin ne zaman doğacağı, belli değildir. Basın , halka haber iletme görevini her türlü zorluğa rağmen yerine getirme gayreti içerisinde çalışmalarını sürdürmektedir.Zaman zaman saldırılara maruz kalmakta,darp edilmekte hatta ve hatta öldürülmektedirler.
Gazetecilerin faaliyetlerinin bir kamu hizmeti olması nedeni ile basına yönelik eylemde bulunanların bu eylemleri nedeniyle kamu görevlilerine karşı işlenmiş suç gibi değerlendirilerek cezalarının arttırılması gerektiğini düşünüyorum.
Basının bir diğer önemli fonksiyonu da kamu kurum ve kuruluşları ile idarenin eylemlerini halk adına haber yolu ile denetlemesidir. Basın gücünü kamudan almaktadır.
Haber alma hakkı , en temel insani ihtiyaçlardan biridir. Basının; gücünü halktan alarak, tarafsız ve bağımsız bir şekilde haber ve yayın yapma, toplumu doğru bilgilendirme, elde ettiği haber ve bilgileri kamuoyuna objektif, ahlaki ve ilkeli bir biçimde yansıtma, toplumu eğitme ve aydınlatma gibi çok anlamlı ve önemli görevleri vardır. Basın mensupları, değerlerimize sahip çıkmalı, kaynağı belli olan haberleri dile getirerek toplumla paylaşmalı, gelişmeleri takip etmelidir. Topluma ışık tutmalı, toplumun değerlerine karşı hassas olmalı, nicelikten ziyade niteliğe önem vermelidir. Aksaray'da görev yapan basın mensuplarımızın görevlerini ifa ederken bu değerlere hassasiyet gösterdiklerine gönülden inanıyorum
Gazetecilerin hak ettikleri hayat standartlarına kavuşmaları, onların görevlerini daha iyi yapmalarını sağlayacaktır. Türk basını, Türkiye'nin bugün geldiği seviyeye ulaşmasına da değerli katkılarda bulunmuştur. Şüphesiz basınımızın gösterdiği gelişmede en önemli pay basın çalışanlarına aittir. Basın çalışanları, mesleklerinin gereğini yerine getirmek için fedakarca görev yapmaktadırlar.
Düşünce ve ifade özgürlüğünün bir sonucu olarak basın mensuplarımızın da hukuk çerçevesinde , bağımsız haber yapması , kamuoyunu bilgilendirmesi sınırlandırılmamalıdır.Basın mensuplarının , görevleri nedeniyle (hukuk dışında olmamak kaydı ile ) haklarında soruşturma açılmasını , tutuklanmalarını da doğru bulmadığımı ifade etmek isterim.
Günümüzde Türk basını, yazılı ve görsel alanda olduğu kadar, teknolojinin gelişmesiyle sanal ortamda da büyük ilerleme kaydetmiştir. Bu ilerlemenin mimarı olan gazetecilerin sıkıntılarının giderilmesi, basınımızın yanı sıra demokrasiyi de daha güçlü kılacaktır. Yaygın basın kuruluşlarında görev yapan meslektaşlarına göre daha kısıtlı imkanlarla çalışan yerel basın mensupları, bölgede yaşanan olaylardan ve gelişmelerden kamuoyunu haberdar etmektedirler. Zor şartlar altında sorumluluk anlayışı ile görevlerini yerine getiren basın mensuplarına yaptıkları çalışmalarda yardımcı olunması gerektiğine inanıyorum.
Gazetecilik mesleğinin ve basının demokrasinin, fikir özgürlüğünün ve insan haklarının gelişmesinde çok büyük katkısı bulunmaktadır. Basın halkımızla aramızdaki en önemli köprüdür. Onların eleştiri ve önerilerini önemsiyor, çalışmalarımız için yol gösterici olduğuna inanıyoruz. Tarihin her döneminde halkın gözü, kulağı ve sesi olmayı amaç edinen, önemli bir misyonu yerine getiren gazetecilerin daha iyi koşullarda mesleklerini icra edebilmesi en büyük dileğimizdir.
Bu duygu ve düşüncelerle, gece-gündüz, sıcak-soğuk demeden, çok zor şartlar altında haber peşinde koşan ve görevlerini yerine getirmek adına her türlü güçlüğe göğüs geren değerli basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor çalışmalarında başarılar diliyorum."