İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 10 Aralık 1948 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmiştir. Türkiye söz konusu Bildirgeyi Bakanlar Kurulu kararıyla 27 Mayıs 1949 yılında Resmi Gazetede yayımlayarak onaylamıştır. Bildirinin kabul edilmesindeki asıl amaç 2.Dünya Savaşının tüm dünya üzerinde yarattığı yıkıcı sonuçların tekrarının yaşanmaması ve hak ihlallerine son verilerek tüm insanlığın, insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmesi şeklinde kısaca açıklanabilir.
Yürürlükte bulunan 1982 Anayasasının 2. Maddesinde insan haklarına saygı şu şekilde vurgulanmıştır “Türkiye Cumhuriyeti toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde insan haklarına saygılı Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.” İnsan haklarına saygı hususu Anayasamızın değiştirilemez hükümleri arasındadır.
Avukatlık Kanunu madde 95’e göre; “Hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ,korumak ve kavramlara işlerlik kazandırmak” baroların asli görevlerindendir. Bizde Aksaray Barosu olarak hukukun üstünlüğünü demokratik, laik, sosyal hukuk devletini, yargı bağımsızlığını ve insan haklarını savunmak için her zaman ve her şeye rağmen elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.
İnsan Hakları Evrensel Bildirisinin Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilmesinin 73.yıldönümünde barış içinde, insan hak ve onuruna saygılı yaşanılası bir dünya temennisiyle 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kutlu olsun.